tirsdag, mars 08, 2011

Notat til Bodil Voldmo Sachse - NRK Dokumentar og samfunn


Bodil Voldmo Sachse, NRK – Dokumentar og Samfunn


Kopi: Martin Stensland

Helgelands Blad

Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten


Notat Gulensaken


Til Bodil


Dere har sjekket Kistefjell og Reinsfjell. For Reinsfjell står mitt standpunkt klart med forbehold. For Kistefjell finner du ingen sammenheng mellom dine K. dokumenter og mitt utgangspunkt. Her er det andre paragrafer som gjelder.


Dere har også hatt kontakt med taubanefører på Håfjell. Det burde dere ikke ha gjort. Han er part i saken og er etter min oppfatning medskyldig. Her vil dere lett bli rammet av ”Arildseneffekten”, som for Gulen. Dette er en skitten sak og ingen bør i dag berøre den, uten å være villig til å få saken rettslig belyst.

Uten dette hensyn vil man i dag bare etablere nye familietragedier.


Saken i sin enkelhet er følgende: En ny mann i prosjektet, en rørlegger er tilkalt til toppen. Før start til toppen får han opplyst gjeldende sikkerhetsrutiner som sier:


· Taubanefører skal varsle til toppen når noen er på vei opp.


De på toppen vil da være forberedt på å assistere i tilfelle noe uforutsett skjer på turen opp.


Sikkerhetsopplegget til byggherre bryter imidlertid sammen og rørlegger på vei opp omkommer, han fryser i hjel.


I en situasjon som bare kan vurderes av krisepsykiater, drikker rørleggeren av medbrakt brennevin. Når dette skjer er det ingen som vet. Om det var like før han frøs i hjel, eller når det var må avgjøres ved medisinsk vurdering.

Byggherre og entreprenør lot ikke en slik medisinsk vurdering forhindre at kone og barn satt igjen uten erstatning. Den tragiske ettervirkning var også at barna i årevis fikk slengbemerkninger om at faren drakk seg i hjel.


Taubanen med telefon er en del av det generelle varslingssystem, dersom ikke vanlig telefonforbindelse er etablert. Her var taubanetelefonen ute av funksjon, altså også her brudd på konsesjonsregler. Taubanefører la derfor en beskjed på taubanevognen og kjørte til topps. Her var arbeidsgjengen gått til brakken på grunn av dårlig vær og lappen lå fortsatt på vognen da den ble kjørt ned påfølgende dag.


Etter min vurdering er denne sak klar. Rørleggeren gikk til toppen med en garanti fra Televerket/ entreprenør. Garantien fungerte ikke og mannen frøs i hjel.


Hvor vidt han drakk i dødsøyeblikket eller når han følte seg sviktet, er umulig å si. Her trengs en ekspertvurdering, men dette influerer ikke det faktum at han ble sveket. Kone og barn ble fratatt erstatning på grunn av byggherres ukvalifiserte synsing.


Hva er det som skjer i dette Televerksprosjektet? Ved taubaner på Gulen, Kistefjell, Reinsfjell og Horva, alle steder har man dødstilfeller.


· Ingen forklaringer fra Televerket om dødsfallene

· Ingen rettsavklaring

· Ingen erstatninger


Er dette kun dumskap? Det ligner mest på et bandittregime.


Aleksander Valen


28.02 -2011

Ingen kommentarer: